100 år hit och 100 år dit

Renar, färgen röd, ljus, musik i speciella toner, kyla, snö och lagom hets. Ja, nu är väl ändå juletiden på god väg att slå sig in på de flesta håll. Inte illa för någon som älskar julen. O det gör ju jag.

Nu är det vinter, den 1 december. Tänka sig att det redan är 2010, åren rinner iväg lite. Vi är inne på 10-talet. Tänk hur du ser på de som var unga, eller gifte sig, eller föddes på 1910-talet, så kommer två generationer framåt se på oss om hundra år... Lite efter, lite antikt, gammalt, men kanske ändå nåbart. Men född på 1800-talet, är inte det - ja, bara för jättelängesen. Man kanske inte riktigt känner någon gemensamhet med dem, vet inte vilka de var, hur deras liv såg ut. Men om hundra år skulle det vara som jag var född på 1800-talet, 1990. Gammalt. Till och med innan milleniumskiftet, egendomlig och relativt ogreppbart, om hundra år, som för hundra år sedan är idag.

Utveckling och förändring.

Inte för att de orden i sig är positiva; precis som en konsekvens kan vara negativ finns även positiva konsekvenser, likaså är utveckling ett beständigt begrepp som kan klassas som både bra och dålig, för olika - åh hör du samhällskunskap - individer, grupper och samhälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0